Μενού Κλείσιμο

Οι Πλαστικές Τέχνες και η Ιστορία τους

Η πλαστική τέχνη (προέρχεται από το ρήμα πλάθω) είναι μια μορφή εκδήλωσης της ανθρώπινης σκέψης που περιγράφει τις απαραίτητες εκείνες ενέργειες προκειμένου η σκέψη να μετατραπεί σε μορφοποιημένη ύλη. Είναι δηλαδή ένα προϊόν είτε της φαντασίας του ανθρώπου είτε της προσπάθειας του να απεικονίσει και να περιγράψει κάτι υπαρκτό από τη δική του οπτική γωνία.

Πλάσιμο Πηλού από Αγγειοπλάστη

Ποιες είναι οι πλαστικές τέχνες

Γλυπτική

Περιλαμβάνει την τρισδιάστατη απεικόνιση έργων λαξευμένων ή χυτευμένων από υλικά όπως η πέτρα, το ξύλο, τα οστά, μέταλλο, πηλό, γύψο και άλλα.

Ζωγραφική

Η απεικόνιση ιδεών και συναισθημάτων με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν την αίσθηση του όγκου, του χώρου, της κίνησης και του φωτός , σε δύο διαστάσεις.

Κεραμική

Η κεραμική τέχνη αποτελεί υποκατηγορία της γλυπτικής και χρησιμοποιεί σαν υλικό κυρίως τον πηλό. Η τέχνη της κεραμικής χρησιμοποιείτε για την κατασκευή προϊόντων χρηστικών όπως επιτραπέζια σκεύη, ή διακοσμητικών όπως πλακιδίων και ειδωλίων.

Κηροπλαστική

Η κηροπλαστική είναι μια αρχαία μέθοδος δημιουργίας μέσων φωτισμού. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν λίπος από αγελάδες και πρόβατα το οποίο μέσω του βρασμού έλιωναν και έριχναν σε καλούπια που περιείχαν ίνες από φυτά κάνναβης, βαμβακιού, και λιναριού.

Χειροτεχνία

Οι χειροτεχνίες καταδεικνύουν την πολιτισμική παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου.

Χαρακτική

Γραμμική Οξυγραφία, Χαρακτική με λέιζερ, Πυρογραφία

Φωτογραφία

Για να αναγνωριστεί η φωτογραφία ως μια μορφή τέχνης χρειάστηκαν αρκετά χρόνια. Σήμερα, πολλά μουσεία και γκαλερί εκθέτουν φωτογραφικά έργα τέχνης.

Ιστορία των πλαστικών τεχνών

Η απαρχή της ιστορίας των πλαστικών τεχνών για αναπαραστατικής τέχνης δημιουργίες, χρονολογείται στις αρχές της Μέσης Παλαιολιθικής Περιόδου περίπου πριν από 540 έως 430 χιλιάδες χρόνια. Αν θεωρήσουμε όμως ως είδος πλαστικής τέχνης και την κατασκευή εργαλείων από το γένος Homo τότε φτάνουμε στην Κατώτερη Παλαιολιθική Περίοδο δηλαδή πριν 2 εκατομμύρια χρόνια.

Το πρώτο έργο χαρακτικής

540000-430000 χρόνια πριν

Το πρώτο έργο χαρακτικής ένα κέλυφος από όστρακο που βρέθηκε στην Ιάβα της Ινδονησίας
Το πρώτο έργο χαρακτικής ένα κέλυφος από όστρακο που βρέθηκε στην Ιάβα της Ινδονησίας. By Henk Caspers/Naturalis Biodiversity Center, CC BY-SA 3.0, Link

Στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας βρέθηκε στα τέλη του 1800 κέλυφος όστρακου του γλυκού νερού, πάνω στο οποίο ήταν χαραγμένα γεωμετρικά σχήματα.

Το πρώτο έργο Γλυπτικής

280000-250000 χρόνια πριν

Το 1981 στη λίμνη Ραμ (Μπέρεκατ Ραμ, Berekhat Ram) στο ύψωμα Γκολάν του Ισραήλ ήρθε στην επιφάνεια, από την Ομότιμη Καθηγήτρια αρχαιολογίας και παλαιοανθροπολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ Ναάμα Γκόρεν-Ινμπάρ, αυτό που θεωρείται ως το πρώτο έργο γλυπτικής, η Αφροδίτη της Μπέρεκατ Ραμ.

Πρόκειται για ένα βότσαλο που φέρεται να το επεξεργάστηκε ο Homo erectus το οποίο υποστηρίζεται ότι είναι το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα αναπαραστατικής τέχνης στον κόσμο.


Φαίνεται οτι αυτό το αντικείμενο έχει λαξευθεί με σκοπό να μοιάζει με γυναικείο σώμα αν και έχει ελάχιστη ομοιότητα με τα ειδώλια της Αφροδίτης που δημιουργήθηκαν αργότερα κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο.

Μεταγενέστερα δείγματα Πλαστικής Τέχνης

35000-40000 χρόνια πριν

-Το ειδώλιο Άνθρωπος – Λιοντάρι (Löwenmensch) που βρέθηκε στο γερμανικό σπήλαιο Hohlenstein-Stadel το 1939, είναι ένα προϊστορικό γλυπτό από ελεφαντόδοντο. Το ειδώλιο βρέθηκε σε έναν θάλαμο που μάλλον χρησιμοποιούταν ως χώρος για λατρευτικές τελετουργίες, σχεδόν 30 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου, συνοδευόμενο από οστέινα εργαλεία, κοσμήματα και χάντρες από δόντια ζώων και κατεργασμένα κέρατα .

Το ειδώλιο Άνθρωπος – Λιοντάρι
Το ειδώλιο Άνθρωπος – Λιοντάρι (Löwenmensch) που βρέθηκε στο γερμανικό σπήλαιο Hohlenstein-Stadel By CC BY-SA 3.0, Link

-To ειδώλιο της Αφροδίτης του σπηλαίου Χόλε Φελς της Γερμανίας που βρέθηκε το 2008 είναι κατασκευασμένο από ελεφαντόδοντο μαμούθ. Μαζί βρέθηκαν πέτρινα, οστέινα και κατασκευασμένα από ελεφαντόδοντο εργαλεία.

Λατρευτής του σπηλαίου Γκαϊσενκλουστέρλε (Geissenklösterle) που βρέθηκε το 1979, είναι ένα τμήμα από ελεφαντόδοντο μαμούθ, με απεικόνιση αβέβαιου φύλου ανθρώπινης φιγούρας σε στάση λατρείας.

-Γλυπτό ενός μαλλιαρού μαμούθ του σπηλαίου Φόγκελχερντ

-Γλυπτό ενός ευρωπαϊκού λιονταριού των σπηλαίων του σπηλαίου Φόγκελχερντ